Havalandırma Sistemleri

Havalandırma, insanların çalıştığı veya yaşadığı ortamdaki koku yönünden ağırlaşmış havanın tesisat ile dışarı atılması işidir.
İnsanlar, uzun süre bir ortamda kaldıkları zaman, solunum yolu ile içerideki havaya Karbondioksit, terleme yolu ile de nem ve vücutlarından kötü kokulu toksinleri verir. Zaman geçtikçe hava ağırlaşır. Bundan başka, yaşanılan mahallerdeki eşya ve malzemeler de Etrafa koku yayarak havanın ağırlaşmasına sebep olurlar. Uzun süre kapalı kalan Emtia depoları, evlerin de iç ortam havası ağırlaşır ve insanlar bazen nefes almakta zorluk çeker. Dünya Standartlarına göre, insanların bulunduğu ortamda Karbondioksit oranı On binde üçü geçmemesi, nemin de %50 seviyelerinde olması gerekir.

Havalandırma Çeşitleri

a. Lokal Havalandırma:

Büro, ofis, yaşam odası gibi yerlerin havalandırılmasıdır. Bu iş için genellikle tek başına çalışan ve duvar veya cama takılabilen 220V gerilimli elektrik motorlu basit aspiratörler kullanılır. Kanal tesisatı yoktur.

b. Merkezi Havalandırma ;

Bilhassa insanların yoğun bulunduğu ortamların tamamı tek merkezden havalandırılması için yapılan iştir. Bu iş için genellikle Hücreli aspiratör, kanal tesisatı kurulur.

c. Davlumbaz Havalandırması :

Bu bilhassa yanar ocaklar üzerine davlumbaz kurulması ve ocak gazının  hava kanalları ile dışarı atılması işidir. Halk arasında havalandırma bilinir. Aslında yanık gazların  dışarı atılmasıdır.

Klima 

Havalandırmanın gelişmiş şeklidir. Bilhassa insanların rahat yaşaması için çalışma alanlarının veya yaşadıkları yerlerin hava şartlarının konfor seviyesinde sağlanması işidir. Burada soğutma tesisatı ve hava kanalları kurulur. Kanallar genellikle izolelidir.

İhtiyaç Duyulan Hava Miktarı Nasıl Tayin Edilir?

Bir mahalle saatte ne kadar hava basılıp alınacağına aşağıdaki hususlar etki eder;

1. Mahallin hacmi (m3)

2. Mahallin kullanılış

3. Mahaldeki insan sayısı

4. Mahaldeki insanların aktiviteleri.

5. İç mekândaki mefruşat ve malzemeler

6. Mahallin mutfak, wc.  vs. gibi kullanım alanlarına yakınlığı

Havalandırma Ekipmanları Nelerdir?

Havalandırma tesisatında kullanılan ekipmanlar, havalandırmanın lokal veya merkezi oluşuna göre;

a.  Aspiratör, Vantilatör…

b. Galvaniz hava kanalları (emme hattı-basma hattı)

c. Hava emme ve basma menfezleri

d. Fleks hortumlar

e. Hava kanalları taşıyıcı konsollar, flanşlar, köşe parçaları, bantlar

f.  Gerekli olan yerde sesi kesmek için taş yünü levhalar.

g. Hücreli aspiratör veya vantilatör taşıyıcı çelik yapı.

Havalandırma Tesisatı Nasıl Yapılır?

a.  Lokal havalandırma; 

Bilhassa tekli büro veya odalar için geçerlidir. Duvar veya cama 220v çalışan aspiratörler monte edilerek yapılır.

b.  Merkezi havalandırma:

Merkezi Havalandırma ikiye ayrılır;

1. Tek Hatlı Havalandırma Kanal Tesisatı:

Küçük ölçekli havalandırma tesisatlarında sadece emiş hava kanalları döşemek yeterlidir. İçeriden hava aldığınız zaman, dışarıdan içeri hava akımı olur. Bunu sağlamak için de yan duvarlara içeri hava girmesi için menfezler konur.

2. İki Hatlı Havalandırma Kanal Tesisatı;

Havalandırma yapılacak mahal insanların müşterek kullanım alanı ise;(örneğin spor salonu, toplantı salonu, sinema, konser salonları vs.) bu durumda ortamdan hem hava almak hem de içeriye filtre edilerek toz ve toprağından arındırılmış taze hava vermek gereklidir. Mühendislik hesapları yapılarak kanal projeleri çizilip tatbik edilir.